Este un subiect ciudat, despre care nu credeam ca se poate scrie…
Dupa cinci, maxim zece minute de tras cu urechea la conversatiile de pe terase, de pe strada, din autobuze, de oriunde doriti, simt nevoia imediata de a-mi infunda in urechi castile din care nu urla manele.
Ma intreb cat de greu este, care sunt cantitatile suplimentare de energie si efort necesare pentru a putea fi respectata in fraza o topica simpla, pentru a putea recunoaste fara remuscari dreptul la existenta al unei banale prepozitii…
Ufffff greu, foarte greu. Acum cativa ani a fost valul de „deci”, ale carui ecouri nu s-au stins inca definitiv. Am senzatia ca trebuie sa existe cate un „trend” de exprimare neingrijita, astfel incat noi sa ne putem identifica si mai tare cu romanismul caracteristic, delasator.
Mi se pare revoltator ca suntem atat de inculti incat gramatica Limbii Romane a trebuit sa sufere modificari, doar (sau sa spun mai bine – decat) ca nu suntem in stare sa utilizam cratima…probabil ne gandim ca toate cuvintele care necesitau utilizarea unei cratime sau al unui spatiu, sufereau…de singuratate. Cert este ca acum scriem nicio si niciun intr-un singur cuvant…esti considerat incult daca le tratezi firesc, in doua parti separate. In viitorul apropiat (oare cat de apropiat?) va fi corect, oficializat de Academie sa spui „mai m-am gandit”, „plec decat 5 minute”, „sunt multe carti care nu le-am citit”.
Ma intreb cum va suna corect, in viitor, o conversatie intre copiii mei si prietenii lor. Ma intreb daca voi mai recunoaste ceva din modul lor de exprimare…
Acum cateva seri cineva rostea candid urmatoarea fraza: „Sunt multe muzee in Bucuresti care nu le-am vizitat”. Intentia absolut laudabila a palit in fata suferintei sarmanului „pe”, care a fost dat uitarii si de data aceasta.
De-a lungul timpului, am fost botezati in fel si chip. Ni s-a spus pe rand: „Generatia cu Cheia de Gat”, „Generatia Pro”, „Generatia de Sacrificiu”. Poate ar fi momentul sa ni se spuna si „Generatia Mai M-am Decat”
In ultima perioada observ ca ne este lene sa vorbim, ne este lene sau poate frica cine stie sa deschidem gura prea mult. Se pare ca este mult mai cool sa spui " buna dimi" in loc de "buna dimineata" sau mai nou " cu pla" in loc de " cu placere", ce-i drept consumi ceva energie sa deschizi gura si sa vorbesti si cum noi suntem o generatie care s-a nascut obosita………
oricum incultura se pare ca este la mare cautare de vreme ce se promoveaza intens peste tot…
Exact din cauza asta imi este si mie ciuda…
In afara faptului ca suntem prea obositi pentru a vorbi corect, suntem prea obositi si prea blazati ca sa mai putem recunoaste dreptul la existenta pentru cuvinte gen "multumesc".
Vorba cuiva, daca spui "buna ziua" sau "multumesc" se uita oamenii la tine precum "Rhianna la Dacie"
Absolut genial!
Cred ca ar trebui e revolta similara si impotriva tuturor englezismelor care ne-au invadat limba si pe care, s-ar zice, ca le cunoastem mai bine decat limba materna: thx, cool, hello, man, bye si lista continua.
'Acum cativa ani a fost valul de „deci”, al caror ecouri nu s-au stins inca definitiv.' corect – ale carui ecouri sau al carui ecou 🙂
🙂 corect…eroare de redactare
am corectat. multumesc din nou pentru sesizare
Stiu ca sunt penibil da spunetimi!!!
Exprimarea corecta la mai m-am este m-am mai ?
Sau acesta exprimare este complet gresita??
Da. Este complet gresita!
Atasez un link catre un site care ofera informatii usor digerabile, educative si utile in diverse cazuri de nedumerire 🙂
http://diacritica.wordpress.com/
Ştergere
La piață
– Dați-mi niște cartofi
– De cât?
– Da, decât cartofi!
(http://decât.ro)